انهار
انهار
مطالب خواندنی

حکم صله رحم با گناهکار مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای(مدّظلّه)

بزرگ نمایی کوچک نمایی
سوال سلام علیکم. من در خارج از کشور زندگی می‌کنم و عضو خانواده ای دارم که به مسائل شرعی چندان پایبند نیست. ایشان وقتی ما را دعوت می‌کنند، گاهی غذاهای غیرحلال (مانند مرغ غیرذبح شرعی) تهیه می‌کنند و حتی ما را به نوشیدن شراب در کنار غذا دعوت می‌کنند. ما فرزند کوچک داریم و نمی‌خواهیم در چنین فضایی باشند یا از غذای غیرحلال استفاده کنند. از طرف دیگر، نگران قطع صله‌رحم نیز هستیم.

ایشان حتی زمانی که غذایی هم در میان نباشد، باز در حضور فرزندان ما از الکل و نوشیدنی‌های حرام صحبت می‌کند. ایشان و همسرشان بارها به خاطر داشتن حجاب، خواندن نماز و عقاید دینی ما، غیر مستقیم ما را مسخره کرده‌اند. اگر ما به منزلشان نرویم، آنها نیز به منزل ما نمی‌آیند.

قبلاً از غذای ایشان می‌خوردم و می‌دانم که گوشت قرمز حلال تهیه می‌کنند. اما یک‌بار غذایی که با مرغ آماده شده بود، پرسیدم و همسرشان گفتند حلال نیست و دقت نکرده‌اند برای ما مرغ حلال تهیه کنند. بار بعد از غذای مرغی نخوردیم (فقط باقی غذاها را خوردیم) و این باعث ناراحتی‌شان شد. بعد ایشان به من گفتند: «من برای شما غذای حلال تهیه کرده بودیم، شما باید به ما اعتماد می‌کردید. ما به شما احترام می‌گذاریم و غذای حلال فراهم می‌کنیم.»

البته ایشان معمولا گوشت حلال مصرف می‌کنند، اما مرغ حلال برایشان اهمیتی ندارد و اعتقاد دارند همه‌ی مرغ‌ها حکم حلال دارند.

سؤالم این است: حکم صله‌رحم در چنین شرایطی چیست؟
با سپاس و احترام فراوان.
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی خامنه ای(مدظله)
 
جواب:بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
وَٱلسَّلَامُ عَلی عِبادِالله
با تشکر از اعتمادتان به سایت انهار
بزرگوار
«قطع رحم» و ترک رابطه با خویشاوندان و فامیل، حرام است، هرچند آن خویشاوند، خودش، قبلاً قطع رحم کرده باشند یا نمازخوان نباشند یا شراب‌خوار باشند یا به برخی از احکام دینی بی‌اعتنا باشند و موعظه و ارشاد و نصیحت هم در آنها بی اثر باشد.
البتّه، اگر نوع خاصّی از صلۀ رحم با خویشاوند، (مانند مهمانی رفتن به منزلشان) موجب تأیید کار حرام وی یا تشویق او بر ارتکاب منکر شده یا موجب ابتلای خودِ فرد به گناه گردد، آن نوع صلۀ رحم جایز نیست و حرام است و شما موظّف هستید به شیوۀ دیگری صلۀ رحم را انجام دهید.
صلۀ رحم روش‌های گوناگون دارد و فقط منحصر به دیدار و ملاقات حضوری نیست و انسان می‌تواند از طُرُق تماس تلفنی، نامه‌نگاری، ارسال پیام و مانند آن، جویا شدن از احوال فرد هرچند با واسطه یا با احسان به وی، هرچند از طریق ارسال کمک مالی در مواردی باشد که احتیاج مالی دارند و مواردی از این قبیل، وظیفۀ صلۀ رحم را انجام دهید؛ البتّه، احسان و کمک مالی در جایی هست که رحم و فامیل نیازمند باشد ولی با توضیحی که شما دادید {این فامیل که در نامه قبلی نوشته بودید برادرتان هست} نیازمند نیست بنابراین شما می‌توانید به احوالپرسی و تماس و پیام اکتفا کنید
و البته منظور از اقوام و خویشاوندان که صلۀ رحم در مورد آنان لازم است، کسانی هستند که نسبت «نَسَبی» با انسان دارند و در بین مردم خویشاوند به حساب می‌آیند.
بنابراین، ملاک در ارحام، عُرف مردم است و عمو، عمّه، دایی، خاله و فرزندان آنان از واضح‌ترین نمونه‌های آن می‌باشند و کسانی ‌که تنها به واسطۀ ازدواج، نسبتی به انسان پیدا می‌کنند مثل برادر زن، زن برادر، زن عمو و مانند آن، رحم انسان محسوب نمی‌شوند. همچنین، کسانی که تنها به واسطۀ شیر خوردن و رضاع نسبتی به انسان پیدا می‌کنند، نیز رحم انسان به حساب نمی‌آیند.
اما نکته‌ای که در اینجا حائز اهمیت است این است که نشستن سر سفره‌ای که در آن سفره شراب باشد حرام هست بنابراین شما سر چنین سفره‌ای و کنار چنین سفره‌ای ننشینید و نیز خوردن غذاهایی که می‌آورند باید به حلال بودن آنها یقین کنید و اگر به حلال بودن آنها یقین ندارید استفاده جایز نیست از طرفی اگر می‌دانید رفت و آمد با آنها موجب فاسد شدن عقیده فرزندانتان یا بی‌تفاوتی فرزندانتان به مسائل و ارزش‌های دینی می‌شود؛ قطع کردن صله رحم در این صورت اشکال ندارد. والله عالم.
اگر مایل باشید در کانال بزرگ احکام بانوان عضو شوید چون گاهی پاسخ به سؤالات صوتی است.
https://eitaa.com/banovan
زمان پاسخگویی تاریخ پنجشنبه ۳ مهر ۱۴۰۴ حدود ساعت ۱۲:۳۰
اَللّهُمَّ‌‌عَجِّل‌‌لِوَلیِّکَ‌الفَرَجَ‌‌وَالْعافِیَة وَالنَّصْرَ
اَللّهُمَ صَلَّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد وَ عَجِّل فَرَجَهُم
وَ اَهلِک وَ الْعَنْ أعْدائَهُم أجْمَعِین.

تاریخ به روزرسانی: پنجشنبه, ۳ مهر ۱۴۰۴

  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات
  



پیوندها

حدیث روز
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
الـــــسَّـــــلاَمُ عَـــــلَـــــى
مَهْدِيِّ الْأمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
وَٱلسَّلَامُ عَلی عِبادِالله
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
{۱} عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
{۲} وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
{۳} وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
{۴} وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا به چهار چيز پناهنده نميشود:
{۱} شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل «حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌» خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است؛ زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
{۲} و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل: «لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌» زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
{۳} و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد«وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ» كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است؛ زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
{۴} و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى «مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌» آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست.
زيرا شنيدم خداى عزّ اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد. (و كلمۀ: عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -