انهار
انهار
مطالب خواندنی

نماز جمعه راوند ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ مطابق با ۵ شوال ۱۴۴۶

بزرگ نمایی کوچک نمایی
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
وَٱلسَّلَامُ عَلی عِبادِالله
خُطبه اول:
    
الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمینَ ثُمَّ الصَّلَاهُ وَ السَّلَامُ عَلَى سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا و حبیبنا و شَفیع ذنوبنا أبِی القَاسِمِ المصطفی مُحَمَّدٍ (صلی الله وعلیه وآله وسلّم) وَ عَلَى أهلِ بَیتِهِ الطَّیِّبینَ الطَّاهِرینَ المَعصُومینَ المُقَرَّبینَ المُنتَجَبین وَ لَا سِیَّمَا بَقیَّةِ الله فِی الأرَضین وَاللَّعْنَةُ اللَّهِ ‏عَلَى أَعْدَائِهِمْ أَجْمَعِینَ من الآن إلَی یَومِ الدِّینَ.
اوصيکم يا عبادالله و نفسی بتقوي الله.
خود و شما بندگان خدا را؛ به داشتن «تـقـوا» سفارش می کنم.
    
لازم است مؤمنان همیشه و در شبانه روز در صدد کسب «تقوا و پرهیزکاری» باشد.
تلاش برای کسب روزی حلال از ویژگی‌های اهل تقوا
«روزی» واژه‌ای فارسی است که به‌ معنای خوراک روزانه که روز‌به‌روز به کسی داده می‌شود و قسمت او می‌گردد و نیز ضروریات زندگی، به‌کار رفته است. معادل کلمه روزی در زبان عربی واژه «رزق» است که به‌معنای خوراک روزانه، موهبت، نصیب و بهره به‌کار رفته است.
اقسام رزق
در کتاب «کشاف اصطلاحات الفنون» اقسام رزق در چهار نوع شامل رزق مضمون، رزق مقسوم، رزق مملوک و رزق موعود معرفی شده است که رزق مضمون، خوردنی و نوشیدنی است که به اندازه مورد نیاز انسان از طرف خداوند ضمانت شده است.
همچنین، رزق مقسوم، رزقی است که در ازل تقسیم شده و در لوح محفوظ نوشته شده است و رزق مملوک، رزقی است که در ملکیت شخص درآمده است همچنین رزق موعود، رزق خاصی است که خداوند صالحان و عابدان را به آن وعده داده است.
در تقسیم‌بندی دیگری، می‌توان رزق را به دو نوع ظاهری یا مادی و باطنی یا معنوی تقسیم کرد که رزق مادی، مانند خوردنی‌ها، پوشیدنیها و ... و رزق معنوی مانند علوم و معارف و نبوت است.
همچنین، رزق بر حسب اعتبارات به رزق حلال و رزق حرام تقسیم شده است که رزق حلال به رزقی گفته می‌شود که از طریق مشروع (طبق نظر دین) بهدست آمده باشد و رزق حرام نیز به رزقی گفته می‌شود که از طریق نامشروع و برخلاف نظر دین بهدست آمده باشد.
دیدگاه قرآن در رابطه با رزق و روزی
{۱} إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِینُ.
خداست که خود روزى بخش نیرومند استوار است.
سوره ذاریات آیه ۵۸.
{۲} قَالَ یَا قَوْمِ أَرَأَیْتُمْ إِن کُنتُ عَلَىَ بَیِّنَةٍ مِّن رَّبِّی وَرَزَقَنِی مِنْهُ رِزْقًا حَسَنًا وَمَا أُرِیدُ أَنْ أُخَالِفَکُمْ إِلَى مَا أَنْهَاکُمْ عَنْهُ إِنْ أُرِیدُ إِلاَّ الإِصْلاَحَ مَا اسْتَطَعْتُ وَمَا تَوْفِیقِی إِلاَّ بِاللّهِ عَلَیْهِ تَوَکَّلْتُ وَإِلَیْهِ أُنِیبُ.
گفت اى قوم من بیندیشید اگر از جانب پروردگارم دلیل روشنى داشته باشم و او از سوى خود روزى نیکویى به من داده باشد [آیا باز هم از پرستش او دست بردارم] من نمى‏‌خواهم در آن‌چه شما را از آن باز مى‏‌دارم با شما مخالفت کنم [و خود مرتکب آن شوم] من قصدى جز اصلاح [جامعه] تا آن‌جا که بتوانم ندارم و توفیق من جز به [یارى] خدا نیست بر او توکل کرده‏‌ام و به سوى او بازمى‏‌گردم».
سوره هود آیه ۸۸.
{۳} اللّهُ یَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ یَشَاءُ وَیَقَدِرُ وَفَرِحُواْ بِالْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَمَا الْحَیَاةُ الدُّنْیَا فِی الآخِرَةِ إِلاَّ مَتَاعٌ.
خدا روزى را براى هر که بخواهد گشاده یا تنگ مى‏‌گرداند و[لى آنان] به زندگى دنیا شاد شده‏‌اند و زندگى دنیا در [برابر] آخرت جز بهره‌اى [ناچیز] نیست.
سوره رعد آیه ۲۶.
{۴} اللّهُ یَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن یَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَیَقْدِرُ لَهُ إِنَّ اللَّهَ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ.
خدا بر هر کس از بندگانش که بخواهد روزى را گشاده مى‏‌گرداند و [یا] بر او تنگ مى‏‌سازد زیرا خدا به هر چیزى داناست.
سوره عنکبوت آیه ۶۲.
{۵} وَالَّذِینَ هَاجَرُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ ثُمَّ قُتِلُوا أَوْ مَاتُوا لَیَرْزُقَنَّهُمُ اللَّهُ رِزْقًا حَسَنًا وَإِنَّ اللَّهَ لَهُوَ خَیْرُ الرَّازِقِینَ.
و آنان که در راه خدا مهاجرت کرده‏‌اند و آن‌گاه کشته شده یا مرده‌اند قطعاً خداوند به آنان رزقى نیکو مى‏‌بخشد و راستى این خداست که بهترین روزى‏‌دهندگان است.
سوره حج آیه ۵۸.
آقا أمیرالمؤمنین علی (علیه السلام) یاری داشت که از حضرت اوصاف متقین را پرسید:
رُوِىَ اَنَّ صاحِباً لاَِميرِالْمُوْمِنينَ عَلَيْهِ السَّلامُ يُقالُ لَهُ هَمّامٌ، كانَ رَجُلاً عابِداً،
روایت شده: یکی‌ از یاران امیرالمؤمنین علیه السّلام که او را همّام می‌ گفتند و مردی‌ عابد بود.
وَ صَبْراً فِی شِدَّة
و شکیبایى در شدائد
وَ طَلَباً فِی حَلاَل
و طلب روزى حلال
وَ نَشَاطاً فِی هُدًى
و نشاط در راه هدایت
وَ تَحَرُّجاً عَنْ طَمَع
و دورى از طمع است.
بنابراین متقین به‌دنبال کسب روزی حلال و نشاط در هدایت هستند.
و کسب روزی حلال از برترین عبادت‌هاست.
فرق بین مسلمان و غیر مسلمان این است که مسلمان به‌دنبال کسب حلال است به‌طوری‌که هر چیزی را بر خود حلال نمی‌داند و مقید است از راهی که شرع برای او تعیین کرده است مالی را به‌دست آورد.
آقا رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) می‌فرمایند: عبادت ۱۰ جز دارد که ۹ جز عبادت، طلب حلال است و یک جز دیگر شامل نماز، روزه، حج و ... است.
به‌دنبال کسب حلال بودن امری واجب است و همچنین کسب حلال ثواب جهاد در راه خدا را دارد و در روایات آمده است اگر کسی برای کسب حلال تلاش کند ثوابش بیشتر از مجاهدت در راه خداست.
وسوسه انسان از سوی شیطان در کسب و کار و بازار
شیطان انسان را در کسب و کار و بازار بسیار وسوسه می‌کند، تا به درآمد از راههای::
۱- رباخواری، ۲- قماربازی، ۳- احتکار، ۴- تکاثر، ۵- رانت‌خواری، ۶- مال مردم‌خوری، ۷- گران‌فروشی ۸-  کم‌فروشی آلوده شود.
در حقیقت خدا برای همه ما روزی حلال قرار داده است اما ما انسان‌ها گاهی عجله کرده و روزی حلال را از راه حرام به‌دست می‌آوریم.
آقا رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) می‌فرمایند:  جبرئیل نزد من نیامد مگر این‌که مرا به دو چیز سفارش کرد:
{۱} این‌که همیشه از خداوند بخواهم روزی پاکیزه و حلال به من عطا کند.
{۲} این‌که از خداوند بخواهم مرا در انجام عمل صالح موفق گرداند.

خُطبه دوم:
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمینَ وَ الصَّلَاهُ وَ السَّلَامُ عَلَى سَیِّدِنَا وَ نَبِیِّنَا و حبیبنا و شَفیع ذنوبنا أبِی القَاسِمِ المصطفی مُحَمَّدٍ (صلی الله و علیه و آله و سلّم) وَ عَلَى أهلِ بَیتِهِ الطَّیِّبینَ الطَّاهِرینَ المَعصُومینَ المُقَرَّبینَ المُنتَجَبین وَ لَا سِیَّمَا بَقیَّةِ الله فِی الأرَضین و صلّ علي امیرالمؤمنین و صلّ علي فاطمة الزهرا سيدة نساء العالمين و صلّ علي الحسن و الحسين سيدي شباب أهل الجنة و علي علي بن الحسين و محمد بن علي و جعفر بن محمد و موسي بن جعفر و علي بن موسي و محمد بن علي و علي بن محمد و الحسن بن علي و الخلف الصالح القائم المنتظر المهدي حججك علي عبادك و خلفائك في ارضك.
أعوذ بالله من شرور أنفسنا و من سيئات أعمالنا
عبادالله اوصيکم و نفسي بتقوي الله فانه امان من النار و مفتاح للجنة.
بار ديگر خود و شما برادران و خواهران نمازگزار و بزرگوار را به «تـقـوای» الهی دعوت ميكنم.
برخی از مناسبتها:
مناسبتها بسیارند که به چند مناسبت اشاره در باره چند مناسبت توضیحاتی خواهم داشت:

اشاره به چند مناسبت شمسی:

۱۸ فروردین
۲۰ فروردین
برنامه صلح آمیز هسته ای ایران که از سال ۱۳۲۹ آغاز شده بود، با پیوستن ایران به آژانس بین المللی انرژی هسته ای در سال ۱۳۳۷ و امضای قرارداد منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) در ۱۳۴۷، شکل جدی به خود گرفت. اما انتشار اخبار ضدو نقیض مغرضانه درباره فعالیت هسته ای ایران، دستاویزی شد برای اعمال تحریم‌های وسیع علیه ایران از طرف آمریکا و اتحادیه اروپا که با وجود همکاری های همه جانبه ایران با نهادهای بین المللی ازجمله آژانس انرژی هسته ای و با وجود توافق طولانی مدت برجام، این تحریم ها همچنان با ادعای بی اساس نگرانی از ساخت سلاح هسته ای، پابرجاست.
این در حالی است که ایران همواره بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود در جهت تولید برق و پیشرفت های پزشکی و ... تاکید داشته است.
آیةالله العظمی امام خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران بارها به طور مکرر از حرام بودن (ممنوعیت دینی) دستیابی و استفاده از سلاح هسته ای سخن به میان آورده اند که آخرین مورد آن، به سخنرانی ۴ اسفند ۱۳۹۹ ایشان در جمع نمایندگان مجلس خبرگان باز میگردد. ایشان تأکید کردند: "آنچه مانع جمهوری اسلامی برای ساخت سلاح هسته‌ای است، فکر و مبانی اسلامی است که ساخت هر سلاحی اعم از هسته‌ای یا شیمیایی را که موجب کشتار مردم عادی می‌شود، ممنوع می‌داند."
شنبه ۲۰ فروردین در شانزدهمین سالروز ملی فناوری هسته‌ای که با حضور حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور در سالن اجلاس سران برگزار شد، از ۹ دستاورد جدید هسته ای رونمایی شد. رئیس‌جمهور در جریان این بازدید ضمن تصریح به حق استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای، دانش و فناوری ایران در حوزه هسته‌ای را غیرقابل بازگشت دانست.
مزایا و کاربردهای انرژی هسته ای
در طول نیم قرن گذشته و در سایه تلاش های دانشمندان سراسر جهان، این فناوری نقش مهمی را در توسعه صنعت، کشاورزی، پزشکی و دیگر زمینه ها ایفا کرده است.
علاوه بر تامین انرژی پاک، فناوری هسته ای کمک می کند تشخیص پزشکی، بهبود پیدا کند. بیماری های بشری درمان شود، تغذیه بشر افزایش یابد، از سلامت حیوانات اهلی مراقبت شود، منابع آبی توسعه یابند، حیوانات خطرناک نابود شوند، بهره وری کشاورزی بهبود یابد، کنترل کیفیت صنعتی تقویت شود، علم شناخت محیط زیست پیشرفت کند و در یک کلام، رفاه و خوشبختی برای زندگی بشری به ارمغان آورده است.
کاربردهای انرژی هسته ای از تولید برق، درمان انواع بیماری مانند سرطان و تولید رادیوداروها، دسترسی به منابع آب شیرین، پیشبرد کشاورزی و ... بسیار فراتر می رود و حوزه های علمی صنعتی بسیاری را در برمی گیرد.
علاوه بر مزایای بسیار چشمگیر اقتصادی، تامین انرژی، پزشکی، علمی، فواید زیست محیطی و ... که استفاده از انرژی هسته‌ای به همراه دارد، فناوری هسته‌ای حتی در مقیاس صلح آمیز آن از نظر امنیتی در سطح نظام بین المللی کنونی نقشی انکارناپذیر ایفا می‌کند.
به عقیده کارشناسان در رویکرد راهبردی کشورها اصطلاحی تحت عنوان «تکنوپلیتیک» درخصوص امنیت‌زایی انرژی هسته‌ای مطرح است که بر اساس آن کشورها به اندازه بهره مندیشان از ابعاد مختلف انرژی هسته ای، به سادگی در معرض تهدید بیرونی قرار نمی گیرند و امنیت بیشتری خواهند داشت.
۲۱ فروردین

توضیح دو مناسبت شمسی:

 
اشاره به چند مناسبت قمری:
توضیح دو مناسبت قمری:

  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات
  
 



پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -